top of page

Det finnes ikke maken

Arctic Circle Raceway er unik!

Det kan man kanskje si om de fleste baner i verden, men ytterst få er så morsom å kjøre og kan skilte med et bedre grep, både på vått og tørt.

Inspector.jpg

Anerkjent layout og banedekke

Da FIMs baneinspektør, østerrikeren Martin Hejduk, leder av FIM Europe's Road Racing Commission, inspiserte ACR høsten 2019, la han seg ned på kne og tok nærbilde av asfalten. Han ville bringe bildet med seg til andre baneeiere i verden.

- I have to show them how you did it, var hans forklaring.

Visste du at banens layout er utformet av en ingeniør med lang fartstid fra vegvesenet?

FIMs Martin Heijduk, flankert av NMFs forbundsadvokat Geir Lilletvedt og ACRs styremedlem Geir Steinbakk

En av regionens viktigste destinasjoner

Motorsport har siden tidlig 70-tall fylt opp hotellene i Mo i Rana med deltakere fra hele landet og fraNorden for øvrig.

Nå er Mo i Rana også kommet på det internasjonale kartet over spennende destinasjoner, men likevel er det entusiaster fra bygder og byer her i landet som utgjør hoveddelen av våre besøkende.

LAP OF THE WORLD

Youtube-kanalen Lap of the World har fattet interesse for verdens nordligste racing arena. Den forrige banen i serien var verdens lavest beliggende racingbane, the Thermal Club i California, og denne gang ble ACR presentert, faktisk som den tredje banen i serien.

Lap of the World er en interessant youtube-kanal vel verdt et besøk. Produsenten Richard Graves forteller at et besøk til Mo i Rana står høyt på ønskelista, og det forstår vi så godt! :)

Øystein og Bjørn.JPG

Historikk

På midten av 80-tallet hadde det lokale motorsportsmiljøet i Mo i Rana bak seg ti år bak seg som arrangør av asfaltracing på hjemmebane, som de eneste i Norge. Ambisjonene om en lengre bane enn 1,2 km begynte å feste seg, men de første ideene var å utvide den gamle banen til internasjonale mål. Men det var ideene om en bane i Fyresdal i Telemark som virkelig fikk fart på Mo i Rana-planene.

33A_1400s.jpg

Kurvenes navn

Nordpolen er ACRs høyste punkt, ikke det nordligste, og er samtidig navnet på den venstrekurven man går inn i på toppen. Noen av kurvene fikk sine navn allerede under byggetiden, men andre navn er kommet til etter hvert av ulike årsaker og historier.

Nå skal en av kurvene få nytt navn. Kan du gjette hvilken?

Politi.png

Økt allmennytte

ACR er en idrettsarena spesielt tilpasset motorsport. For ACR er det likevel av stor betydning at anlegget har størst mulig allmennytte.

Høsten 2019 ble det derfor igangsatt et prosjekt rettet mot landets beredskapsetater. Målsettingen er å tilrettelegge for ulike øvelser, både for hver enkelt etat, men også samkjørte øvelser hvor Statens Vegvesen, Avinor, Sivilforsvaret og andre deltar.

Prosjektet ble forsinket pga av pandemien, men er nå gjenopptatt.

Politiet tester ut en av regjeringens spesialkjøretøyer i høy hastighet

Kurve2.jpg

Å stikke innom

Vi får stadige henvendelser fra firma og privatpersoner om å "få kjøre noen runder". Så langt det er mulig åpner vi for slikt, men kun for registrerte kjøretøy og da med normal hastighet.

I tilknytning til enkelte bilarrangement er det åpent for å være passasjer under sportslig kjøring, men dette må avklares i hvert enkelt tilfelle.

Kafeen har ingen faste åpningstider, men på så godt samtlige arrangementsdager vil det være mulig å få seg både middag og kaffe.

Flower.jpg
ACR mottok blomster og en gavesjekk fra sin tidligere eier

Festen havarerte

I august 2020 skulle ACR ha sitt 25 årjubileum, men strenge smittverntiltak satte stopper for planene om et storstilt roadracingløp og for en folkefest hvor særlig de som var med på å realisere banen skulle inviteres.

Det ble likevel en liten markering under premieutdelingen etter Arctic Championship, hvor også Mo i Ranas ordfører Geir Waage deltok. ACR mottok blomster og en gavesjekk på 2500 kr fra sin tidligere eier, og ordføreren poengterte i sin tale viktigheten og verdien frivilligheten. Waage var optimistisk på ACRs vegne, og hadde håp om at sterkere fokus på destinasjonsutvikling ville være med på å løfte arenaen.

Jubileet ble for øvrig markert med en artikkel i lokalavisa Rana NO.

Admin.jpg

Selskapets ledelse

Daglig leder:
Stian Gulla, tlf 416 32802

Epost: sg@acr.no

 

Regnskap: BDO

Bakgrunnsvideoen er produsert av ACRs samarbeidspartner Kills Bugs Fast, og er hentet fra Sportsbilfestivalen 2020

bottom of page