top of page
Søk
  • Forfatterens bildeACR Info

Jubel hos ACR

Oppdatert: 14. apr. 2021

Pitboksbygget har i flere år vært en skjemmende installasjon for ACR. Det arktiske klimaet har tært hardt på betongbygget, og befaringer har antydet at det kunne være en kjemisk feil i betongblandingen, og at skadene ikke lot seg reparere. Men for få dager siden ble det kjent at tæringen kan stanses og at bygget kan repareres.

Det ble tatt flere titall tester av betongen i pitboksene. Foto: ACR


Helgeland Betong besøkte ACR før påske og gikk nøye til verks. Prøvene viser at betongen har tilstrekkelig styrke, men at den er for porøs etter dagens krav. Det innebærer at man med allerede godt prøvde teknikker kan reparere betongen fra utsiden med sprøytebetong av sterkere kvalitet.


– Jeg har vært så overbevist om at bygget måtte rives at jeg ba om at det ble målt en gang til, men jeg har altså tatt kraftig feil, sier ACRs styreleder, Øystein Bentzen.


– Det er et godt håp om at det kan repareres. Bygningsteknisk ser bygget ut til å være sterkt nok. Det er ingen fare for at det skal rase, fortalte Vidar Røssvassbukt fra Helgeland Betong til Rana Blad.


Firmaet benytter en trykktester til å måle betongkvaliteten. Dermed slipper man ei kostbar kjerneboring der testresultatene må sendes inn og analyseres. Årsaken til skadene ligger med stor sikkerhet fra da bygget ble satt opp.


– Det som er åpenbart er at betongkvaliteten ikke har vært god nok. Det har trengt vann inn i porene på betongen der bygget er mest værutsatt. Dermed har det smuldret opp, framholdt Røssvassbukt.

Det værharde klimaet vinterstid har i snart tretti år tært kraftig på betongen. Foto: ACR


Resultatene fra målingene er en formidabel nyhet for arenaeieren. Bygget er på 600 m² og fordelt på 30 pitbokser. Å erstatte dette med et nybygg med større pitbokser, ville blitt en stor investering for ACR som har en rekke andre utfordringer med oppgradering av anlegget.


– Ja, dette er musikk i mine ører. Det innebærer at vi kan prioritere annerledes, og en utvidelse av pitboksene blir dermed et kapittel vi kan ta samtidig som vi reparerer, og til en langt lavere pris. Vi makter ikke gjennomføre oppgaven i år, men vi pleier ikke gi oss før vi har nådd våre mål. Våre utøvere fortjener at vi står på!


ACR satser på å kunne stille 28 av de tretti pitboksene til disposisjon denne sesongen. De fem som var stengt i fjor på grunn av usikkerhet om bæreevnen, vil bli tatt i bruk fra første løpsdag. Og målsettingen er å ha alle boksene i bruk allerede neste år.


– Vi har planer om å få tømt pitboks 1 og 2 og flytte utstyret over til et nytt lagerbygg hvor vi også skal huse teknisk kontroll for både bil og motorsykkel. Der er vi svært nær en løsning, og målet er å ha det hele klart til sesongstart neste år, sier en optimistisk styreleder.

792 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page